pátek 14. března 2014

13 zahraničních písniček, které mi v roce 2013 změnily život

zdroj: http://weheartit.com/narminagulieva_
Den bez hudby si nedokážu představit, vážně ne. Neposlouchám ji tak moc na počítači, tam ji mám spíš jako kulisu, ale s hudbou usínám, řídím auto, jdu na autobus, jedu ve vlaku.... jedna písnička mě dokáže vážně pobláznit a já ji pak poslouchám dokola. A rok 2013 byl v tomhle směru fakt výjimečný.

Poznala jsem nový písničky, a hlavně trojlístek kapel, který se prostě dostaly do mýho srdce s tím, že už nikdy nepůjdou pryč. Proto píšu článek se třinácti nejlepšíma písničkama roku 2013, bez kterých nemůžu žít. Napište mi, jestli se váš hudební vkus shoduje s mým a třeba mi něco doporučte.

Upozorňuju, že nemám nějakej vyhraněnej styl, líbí se mi hodně věcí, ale z následujících 15 kousků určitě poznáte, k čemu inklinuju nejvíc. Řekla bych, že rok 2013 strašně holdoval taneční muzice, která mi prostě všudypřítomně dodávala energii. Nějaký obyčejný tuc tuc bych si ale sama doma nepustila.

Písničky nejsou řazené podle nějakýho pořádku, ale vězte, že jsem si dělala průzkum a tohle je vážně moje TOP 15. Všimla jsem si, že několik z nich bylo vypuštěno už v závěru roku 2012. Ke mně se ale všechny dostaly až rok následující, tak to berte s rezervou. Orientuju se nejvíc podle vypuštění klipu, písnička může být několik let stará. :-D

1) James Arthur - Impossible

James Arthur - neuvěřitelnej hlas, příběh, vzhled. Vždycky, když tuhle písničku (která není jeho) slyším, běhá mi neskutečnej mráz po zádech. A jestli jste neslyšeli jeho novinku, Recovery, přicházíte o hodně.




2) Hadouken - Levitate!

Trochu z tanečnějšího a elektroničtějšího soudku. Nikdy bych nevěřila, jak moc týhle kapele propadnu. Ale Sázavafest udělal svý a byl to jeden z nejenergičtějších koncertů mýho života. Tuhle písničku neskutečně miluju, ale vím, že to nebude ten správnej šálek kávy pro každého.



3) Linkin Park - Castle of glass

Kapela, na kterou hodně z nás už asi zapomnělo. Já ale kvůli jejich nový písničce skoro šílela. Hrála mi, a to fakt nekecám, celý den. Teď jsem si ji pustila po delší době a zase se jí nemůžu nabažit. Linkin Park pro mě nebyli vždycky tím pravým ořechovým, ale nejnovějším písničkám jsem fakt totálně oddaná.




4) Fergie/The Great Gatsby - A Little Party Never Killed Nobody

Další písnička se spoustou energie. Na můj vkus trochu moc diskotéková, ale o to tu jde především. Film byl výbornej a tenhle song zahajoval nejednu párty, na kterou jsem šla.



5) Lorde - Royals

Naprostý zjevení ani ne osmnáctiletý slečny, která s tím neobvyklým hlasem můj hudební svět totálně rozbourala. Nic podobnýho neznám a po Royals už šílím několik měsíců. Vždycky mě sice na chvíli omrzí, ale ještě se k ní vždycky ráda vrátím. A její novinka Team, no snad ještě lepší?!



6) Olly Murs - Dear Darlin´

Písnička, při který se nejlíp brečí a která vystihla určitou etapu mýho života. Od Ollyho Murse jsem si stáhla celý CD a miluju na něm každou písničku. Pokud mám ale vybrat jeden ze dvou slaďáků roku 2013, bude to Dear Darlin´.


¨

7) Robin Thicke - Bllured Lines

Stupidní písnička, ještě stupidnější klip, ale nejde to nezbožňovat! :-D Na první poslech jsem jí nenáviděla a nechápala, co se na ní všem tak líbí. Ale pak ji v rádiu hráli víc a víc a já zjišťovala, že se do ní pomalu ale jistě dostávám. Dneska s ní každý den ráno vstávám, mám ji jako vyzvánění na budík.



8) Macklemore - Ryan Lewis - Can´t hold us feat. Ray Dalton

Jestliže mluvíme o písničkách, které mi změnily život, tady přesně začíná ta linie. Od této chvíle píšu o těch, bez kterých už se nikdy neobejdu. Všechno to začalo s Macklemorem. Can´t hold us je prostě song, který je mi blízký nejen hudbou, ale i textem. Macklemore je blázen, ten klip to jenom dokládá, ale nikdy se mi nechtělo tak zběsile tancovat a zpívat, jako při tomhle songu.

Can we go back, this is the moment 
Tonight is the night, we'll fight till it's over 
So we put our hands up 
like the ceiling can’t hold us



9) OneRepublic - Counting Stars

Začínám s trojlístkem těch nejlepších kapel. Neznám moc zpěváků jako je Ryan, kteří by měli tak nádhernou barvu hlasu. Je totiž úplně obyčejná, ale přesto (alespoň na mě) má naprostej účinek. Energická písnička, jak nejvíc to šlo. A ten text? Jestliže něco právě teď naprosto koresponduje s mým životem, je to následující text...

I feel something so right
 doing the wrong thing
I feel something so wrong
doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that kills me makes me feel alive

)

10) Imagine Dragons - Radioactive

Bez Imagine Dragons už si hudební scénu nedokážu představit. A jestli mě něco položilo ještě víc, než OneRepublic, byla to písnička Radioactive. Ty bubny? Nejdokonalejší nástroj ever!!!!



11) Bastille - Things we lost in the fire

A jestli jste si mysleli, že už nemůžu vychvalovat víc, mýlíte se. Bastille uvidím naživo za pár dní. A jestli neznáte Pompeii, opět o hodně přicházíte. Můj hudební vkus mi potvrdili i v Británii na Brit Awards, když vyhráli objev roku.

)

12) Pink - Just give me a reason feat. Nate Ruess

Jestli bych si měla vybrat úplně nejemotivnější a nejpravdivější písničku, byla by to ONA. Slaďák roku číslo dvě. Nádherná hudba, text i hlasy. Jedna z těch fakt nejvíc TOP.

I let you see the parts of me 
That weren't all that pretty 
And with every touch you fixed them



13) John Newman - Love me again

A zakončíme to zase něčím energickým. John Newman je naprosto skvělej, opět jsem si po poslechu jedný písničky stáhla celý album. A jeho novinka Losing sleep se objeví v podobném článku jistě příští rok! Tak trochu mi připomíná léto, kdy jsme se s tou nejmilejší válely v lázních a Love me again byla zrovna novinkou.



Když si to po sobě čtu, vidím, že jsem hodně svázána tím, co zrovna frčí. :-D Ale třeba Bastille a OneRepublic jsem měla ráda ještě před tím, než je hrála všechna rádia!

btw: Chcete si se mnou dát pokračování? Tentokrát z československýho soudku?

6 komentářů:

  1. Dobrý výběr! :)
    Just give me a reason -----budu mít asi už do konce života spojenou s panem právníkem...Vyšla ve stejnou dobu, kdy jsme spolu začali randit a poslouchali jsme ji spolu v autě třeba i 10x dokola... :)
    A little party never killed nobody--- párty písnička roku, miluju jí!
    Linkini -----jsou moji oblíbenci, naučila jsem je před 8 roky poslouchat i taťku, takže kdykoliv spolu někam jedeme, tak to jede v autě na plné pecky :D
    A od Imagine Dragons miluji Demons!!!! :) :) :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super, mě se to moc líbí :) Tak 8 písniček z tvého výběru naprosto miluji <3 Především mám teda moc ráda Radioactive, Counting stars, Can´t hold us.. je toho dost, ale vkus si myslím, že máme vcelku podobný :)
    Pokračování určitě udělej, zajímá mě, jak jsi na tom i s československými interprety! :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky poslouchám hudbu když někam jdu, tedy pokud se mi nevybije přehrávač :D Little party never kill nobody mě vždycky roztančí, zatím to vypadá, že se mi neoposlouchá. Just give me a reason je strašně emotivní písnička, kterou mám hrozně ráda. Jo a konečně jsem přišla na chuť Bastille, musela jsem dlouho poslouchat, než se mi zalíbili. :) No takhle bych mohla vyjmenovávat další, kterými ses mi trefila do vkusu. Fakt je ten, že moc hudební scénu nesleduju, neposlouchám rádio a stahuju co se mi líbí, bohužel jsem v tomhle hodně opožděná takže jestli bylo Love me again hitem v letě tak pro mě je až teď :D

    OdpovědětVymazat
  4. Taky zrovna píšu hudební článek, ale jen tak.

    Hadouken jsou skvělý, ty jsem začala poslouchat před rokem, když jsem se učila o svaťáku (jo, spíš jsem poslouchala, než že bych se učila :D). Pak mám ráda Little party never killed nobody z Gatsbyho, ta je nejlepší ze soundtracku, Ollyho mám taky ráda a samozřejmě OneRepublic, to je srdcovka. :)

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá to, že máme celkem podobný hudební vkus :D aspoň podle tvého výčtu se s tebou docela shoduji, ikdyž asi tři songy jsem neslyšela, což teď okamžitě napravím :))

    Ps: děkuji za dodatečné přání :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ve většině jsi se trefila do mého vkusu. ID a OR? Bezkonkurenční :)

    OdpovědětVymazat