úterý 21. ledna 2014

LiStOVáNí - cyklus scénických čtení

V předchozích letech jsem asi musela být dost zabedněná. Jinak si to totiž neumím představit. Listování se v našem městě pořádá pravidelně, řekla bych, že dokonce několikrát v roce. Už v minulosti jsem o tomto scénickém čtení věděla, ale nikdy si  na něj neudělala čas. Posledně mi do toho něco vlezlo, jindy se mi nechtělo chodit do knihovny a účast si rezervovat. Vždycky se nějaká výmluva našla.
zdroj: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151971807833026.1073741869.138860093025&type=1

Až teď, světe div se, k tomu došlo! Byla jsem výrazně podpořena hlavně potřebou té mojí nejmilejší vidět naživo fešáka Lukáše Hejlíka (i když sám čtení jen uvedl a nakonec v něm nehrál). I kniha použitá v tomto projektu se mi zamlouvala - Inferno od Dana Browna. Jasně, ve svém čtecím programu nemám moc času na takové knihy, takže jsem žádnou od tohoto světoznámého autora nečetla. Možná někdy nějaký kousek, doma máme Andělé a Démoni, ale to je asi všechno. Na druhou stranu jsem ale velká fanynka filmů, natočených právě podle knižní předlohy.

I proto se nebojte jít na Listování s tím, že nevíte o čem kniha je. Právě i díky této skutečnosti vás může začít dost zajímat a vy si jí třeba i přečtete. To je asi jeden z hlavních cílů tohoto literárního projektu.


Co že to vlastně Listování je?


Já jsem si docela dobře uměla představit o čem čtení bude. Že tam bude hodně akčních scén, útěků, různých peripetií a tajemství. A i když jsem ze začátku moc nechápala, protože jsem si detailně nečetla, o čem kniha vlastně je, ve výsledku jsem odcházela spokojená. Ač mě dodnes vážně nesmírně štve, že jsem nešla na Listování s knihou Už je tady zas od Timuse Vermese. Stupidní, hodně stupidní Gooverka!

Abych teda alespoň trochu přiblížila, o co šlo. Dva herci drží v ruce knihu a vlastně převádí text Inferna, dramatizují ho. Jako kdybyste se pokoušeli udělat z prózy divadlo. Ta knížka má ale několik stovek stran a tak bylo asi nejtěžší najít ty nejvhodnější pasáže. Aby i nečtenář základní linii příběhu pochopil, ale zároveň nebyl o nic ochuzen. A to si zkuste narvat do přibližně padesáti minut. 

Myslím, že to zvládli skvěle. Jednak nastínili, o čem příběh je, ale zase ho nedořekli celý do konce. Na druhou stranu však pomyslnou tečku měl a to se mi hodně líbilo.

Inferno?


A jaký mám názor na Inferno? Asi další hodně hodně hodně povedená kniha v Brownovském duchu. Nejvíc nás ale tvůrci potěšili tím, že asi za dva měsíce přijedou zas a tentokrát budou ústředním tématem erotické povídky. No těším se nejvíc, žejo!

Chci na vás všechny čtecí maniaky tak trochu apelovat. Určitě ve vaší knihovně někdy Listování bylo nebo bude, a tak ho určitě zkuste navštívit. Troufám si říct, že v knihovně nebudete platit žádné peníze, maximálně se stejně jako u nás budete muset přihlásit.

VIP divačky


My jsme to ale málem nestihly. O toto představení byl enormní zájem a tak v ten den, kdy jsem chtěla do knihovny zajít, hlásila facebooková stránka OBSAZENO! Nakonec se však pro velký počet zájemců přesunulo představení do větších prostor.

A i když jsme se nemusely pro dostatek místa nakonec přihlašovat, já to stejně udělala a byla jsem na sebe neskonale pyšná. Když jsme totiž přišly do sálu, poslaly nás knihovnice do jeho první půlky. Ta byla rezervovaná pro přihlášené a tedy tak trochu "VIP". Zalezly jsme s nejmilejší do druhé řady a měly tak nejlepší výhled, ale zároveň se necítily jako pěst na oko. Hodně lidí dokonce sedělo tak, že podle mě nemohli nic moc vidět ani slyšet.....

Chcete-li si udělat malý obrázek o tom, jak to asi vypadá, našla jsem pro vás tohle video. Jsou tam dost vtipné momenty z Inferna i návštěva přímo Dana Browna na Listování.

Znáte tenhle projekt? A jestli jo, už jste ho navštívili, nebo se zatím jen chystáte? 

10 komentářů:

  1. Ještě s gymplem jsme byla u nás v Lounech na Listování s knihou Gottland. Bylo to fakt skvělé, knížku jsem si pak hned koupila. Je to vážně zajímavý projekt, je dobře, že pořád funguje (a je o něj takový zájem!). :)

    OdpovědětVymazat
  2. až bude vše hotové, přidám fota jak jsme to vše vymysleli :) .. jinak to třídění jsem stihla naštěstí už o prázdninách, když byl čas.. jsem naplnila asi 10 popelnic bordela :D :D o to jsem měla balení věcí rychlejší :D

    OdpovědětVymazat
  3. O Listování jsem slyšela a četla a moc bych to chtěla někdy vidět. Všem se to vždycky líbilo :) A je fajn, že tu knížku nemusíš znát, protože- nebudu si nic nalhávat- nejsem moc velký znalec knih, ačkoliv čtu ráda :) PS: děkuji za komentář ;)

    OdpovědětVymazat
  4. O Listování jsem slyšela, ale až teprve teď vím o co se přesně jedná. Může to být zajímavé. Zrovna jsem zjistila, že začátkem března budou i u nás, bohužel v divadle, takže to bude placené. Zítra se skočím zeptat na lístky, snad ještě nějaké budou. Jinak nevím jak anglická morfa, ale česká je těžká i když to tak nevypadá. Všechno to máme v podvědomí už od základky, horší je to pak vysvětlit a umět pojmenovat. Morfologii jedničku jsem taky udělala napodruhé, akorát jsem myslela, že když už mám nějaké zkušenosti dvojka nebude problém.

    OdpovědětVymazat
  5. no tak asi se nepodívám, ono to bylo minulý rok :D než já si zase zvyknu, že už je 2014 !

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o Listování od tebe slyším poprvé :) Ale docela mě to nadchlo a poohlédnu se po něčem takovém u nás, jestli to vůbec je :) Slyšela jsem, že byl Dan v Praze...S kamarádem milujeme jeho knihy, on teď čte právě jeho nové Inferno a já se nemůžu dočkat, až ho dočte a půjčí mi ho :))
    PS. konečně jsem se dostala k tomu si tenhle nový článek přečíst, už jsem se na to hrozně těšila :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zbožňuju tě Terez. :-D Vždycky díky tobě chytnu novou motivaci psát články, když se na ně tak těšíš :-D

      Vymazat
  7. Nejlepší akce, Hejlík je božskej.

    OdpovědětVymazat
  8. díky za tip! už jen kvůli Lukášovi Hejlíkovi bych určitě ráda na Listování zašla. :D a samozřejmě kvůli kulturnímu zážitku. :)

    OdpovědětVymazat